Predikant
 
Vakantie- en zomertijd
Hoewel het kerkelijk jaar een heel eigen kalender heeft, kennen we in Kloetinge een slotdienst en een startdienst. De schoolvakantieperiode is ook in de kerk een rustige tijd, niet alleen voor de kinderen.

Met de vakantie in zicht is het onderwerp ‘vakantie’ vaak ook een dankbaar gespreksthema :  ga je op vakantie, waar ga je naar toe en wanneer? Wat minder vaak hebben we het erover wat vakantie – deze heilzame onderbreking van werk en drukte- voor je betekent.

Vakantie betekent voor mij even afstand  kunnen nemen van werk, en het  vaste ritme. Vakantie betekent: de tijd nemen, en kunnen genieten van de rust en op verhaal komen. Genieten van de zon die schijnt ( hopelijk!). Vakantie betekent voor mij: tijd te hebben voor elkaar en voor een toevallige ont-moeting onderweg.  Vakantie betekent: ongestoord een boek te lezen,  erop uit trekken de natuur in en je wandelend of fietsend laten verrassen door wat je onderweg tegen komt. Vakantie betekent soms ook genieten van de cultuur van een ander land…..Nieuwe, andere indrukken opdoen. En gaandeweg, bijna ongemerkt, laadt de  accu zich weer op.

Het woord recreatie  betekent ‘herschepping’. Tijdens de vakantietijd mag je de accu opladen en weer een nieuw mens worden. Na afloop kun je  als herboren je taak in het leven weer oppakken..

Ik realiseer me dat het lang niet voor iedereen is weg gelegd om een paar weken  op vakantie te gaan en even helemaal weg te zijn. Bijvoorbeeld door ziekte, of de zorg voor een hulpbehoevende naaste. Of doordat je zelf door ouderdom niet meer in de gelegenheid bent.

Afgelopen week sprak ik een ouder echtpaar. Ze vertelden dat op vakantie  gaan voor hen iets geworden is  ‘van vroeger’. Ze leven mee met de kinderen en halen weer opgelucht adem als ze weer allemaal veilig en heelhuids thuis zijn.

Op internet las ik onderstaande tekst over vakantie, toepasselijk voor thuisblijvers en vakantiegangers.

Tijd om de dagen met smaak te beginnen. Tijd om de zon te vermoeden  achter vuisten van mist. Tijd om een vogel vlakbij te horen zingen. Tijd om te ontdekken wat je reeds altijd wist. Tijd om de wereld opnieuw te verzinnen. Tijd om de tijd te vergeten en meegenomen in duizend-en-één kleine dingen te weten: leven is alles en daarom zo enig, om geen uur van te missen.

(Kris Gelaude)

In wens u een goede zomertijd!

Met hartelijke groet,
Ds. Janneke Herweijer


Terugblik Pinksterdienst
Er was al eens een plannetje gemaakt voor een openluchtdienst in de tuin van de Geerteskerk. Door het slechte weer kon dat toen niet doorgaan. Even leek het er op dat dit ook op de eerste Pinksterdag zou gebeuren. Onverwachts klaarde de lucht op, en tijdens de dienst, die in de tuin bij het Jachthuis was, brak de zon door. Het was een bijzondere ervaring om met zoveel mensen bij elkaar te zijn; samen te vieren en te zingen, begeleid door Excelsior en Mariëtte Everse. Het Pinksterverhaal  hoorden we, vertolkt door verschillende stemmen. Niet alleen door Petrus, maar ook door een voorbijganger en een Oude Griek. Ook de ballonnen van de kindernevendienst zetten de woorden over de verschijnselen van de Geest kracht bij: je ziet de Geest niet, maar je hoort haar soms wel, als lucht die plotseling uit een ballon ontsnapt. Tijdens de dienst, hoorden we de vogels zingen en schaapjes blaten en dat gaf een bijzondere sfeer. Na de dienst was er koffiedrinken in de kerktuin.
IMG-20240519-WA0006IMG-20240519-WA0003

 
Bij de diensten.
De komende vakantietijd staan er verschillende gastvoorgangers op het rooster; vertrouwde gezichten uit de buurgemeenten en ook een nieuw gezicht op
zondag 14 juli.  Dhr. Verschoor heeft  samen met zijn partner een tijdje in Kloedinge gekerkt. Vorig jaar is hij naar Zeeuws Vlaanderen verhuisd, waar hij werkt als geestelijk verzorger. We zijn blij dat hij deze zomer toch wil voorgaan in Kloetinge.

Op zondag
11 augustus zal Corine Beaufort met haar accordeon muzikale medewerking verlenen aan de dienst. In het verleden heeft Corine wel vaker gespeeld in een dienst, en toen ik haar vroeg was ze meteen hiertoe bereid.

In deze dienst lezen we twee verhalen over vrouwen: de vrouw uit Sumen ( 2 Koningen 4: 8-18) en over de Syro-Fenicische vrouw. (Marcus 7: 24-30).


 
Startzondag
Hoewel het op het moment dat ik dit schrijf nog heel ver weg lijkt, komt er begin september weer een nieuw seizoen. De laatste weken voor de vakantie is  vaak een tijd van plannen maken en voorbereiden. Dit geldt zeker voor Hart & Ziel, maar ook voor de gesprekskring “Moderne Profeten”. Na de vakantie gaat deze  door aan de hand van deel 2 van het boek van Kees van Ekris. De eerste bijeenkomst is op 11 september gepland.  
Startzondag valt dit jaar voor ons op zondag 15 september, in het weekend van Monumentendag. Het thema van deze dienst zal ‘duurzaamheid’ zijn, Meer mededelingen volgen in het volgende nummer van ‘Op Weg”, maar noteert u deze datum alvast!



Jaarthema : Als nieuw. Leven in het licht van Gods Koninkrijk.
 In de kerkenraad is besloten om het komende jaar ons te laten leiden door het Jaarthema van de PKN : “Als nieuw, Leven in het Licht van Gods Koninkrijk.” Het jaarthema klinkt als een hele mond vol, en is genomen uit de visienota van de PKN : Van U is het Koninkrijk.
In de woorden en het leven van Jezus neemt het Koninkrijk van God een belangrijke plaats in. Het Koninkrijk is door Jezus nabij gekomen, maar het is nog niet voluit aan gebroken. Het  Koninkrijk vraagt om een bepaalde levenshouding, om ‘het kwade door het goede te overwinnen’, zoals Paulus in een van zijn brieven zegt. Een levenshouding die zichtbaar wordt in onze verhouding tot de schepping, onze medemens en de samenleving. Op de startzondag wordt de aftrap gegeven met aandacht voor de zorg voor de schepping door het thema duurzaamheid. Ook op andere momenten, tijdens de ontmoetingsavonden en de slotdienst zal het jaarthema terugkomen.
Stacks Image 57
Stacks Image 52
Stacks Image 54
Stacks Image 66
Stacks Image 68

Voedselbank actie 2023
diakonie-300x265

Diaconie
Van de diaconie
Deze zomer was ik in de basiliek van Vezelay en werd geraakt door het licht dat binnenkwam door de ramen. Het besef dat al eeuwen lang bezoekers, toeristen en pelgrims, diezelfde ervaring gehad hebben vind ik heel bijzonder. Over dat licht in die basiliek las ik trouwens het volgende: ieder jaar rond 21 juni vormt dit licht plekken op de vloer. Ze  vormen een pad naar het midden van de basiliek; de weg van het licht als teken van hoop en een oproep om ons te blijven inzetten het leven voor wie dat nodig heeft wat lichter te maken.
Komend najaar en begin 2025 zal er volop aandacht zijn voor het feit dat we in ons land kunnen leven in vrijheid. Steeds meer beseffen we hoe bijzonder het is in vrijheid te kunnen leven. En… hoe kunnen we er zijn voor wie niet leeft in vrijheid? Hoe kunnen we helpen en welke invloed kunnen we hebben op de toenemende aandacht voor tegenstellingen tussen mensen en groepen mensen? Kortom…hoe zorgen we voor wat meer licht in het leven van mensen ver weg en dichtbij?
 
onbekend
 
Collecten Het overzicht van de collecten en giften in de afgelopen zomerperiode wordt vermeld in de eerstvolgende editie van Op weg.
 
Aankomende collecten
Zondag 1 september Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling biedt als noodhulporganisatie sinds 1976 wereldwijd hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden zij levensreddende noodhulp als medische zorg, onderdak, voedsel en schoon drinkwater. Maar ook bij langdurige humanitaire crises kunnen mensen op hen rekenen, bijvoorbeeld voor onderwijs en psychosociale steun ter verwerking van traumatische ervaringen. Stichting Vluchteling biedt levensreddende hulp aan mensen die het slachtoffer zijn van conflicten, geweld of natuurrampen. In het verlengde hiervan ondersteunen zij gemeenschappen bij het vinden van structurele oplossingen, zodat mensen op eigen kracht hun toekomst kunnen verbeteren. De hulp richt zich op vluchtelingen, ontheemden en terugkeerders. Hulp wordt verleend ongeacht geloofsovertuiging, politieke opvattingen, etniciteit, nationaliteit, sekse en seksuele geaardheid. Meer lezen zie: Stichting Vluchteling - Directe hulp bij acute nood – Stichting Vluchteling
Zondag 8 september Pioniersplek Kloetinge In Nederland en ook in Zeeland loopt het bezoek aan de zondagse kerkdienst terug, maar dat betekent niet dat er geen behoefte is aan zingeving. Kerken spelen hierop in met nieuwe vormen van kerk zijn, die aansluiting zoeken bij de omgeving en bij wat mensen bezig houdt. De afgelopen tien jaar zijn er zo’n 150 pioniersplekken vanuit de Protestante Kerk gestart. Ze vormen nieuwe christelijke geloofsgemeenschappen waar de boodschap van het evangelie gedeeld wordt op een manier waarin mensen zich herkennen. Om dit werk te ondersteunen is deze collecte voor onze eigen pioniersplek Hart en Ziel. Voor meer info zie: www.hartenzielkloetinge.nl Zondag 15 september KIA Werelddiaconaat Colombia, seksueel misbruik van kinderen moet stoppen In Colombia komt veel seksueel misbruik voor, omdat Colombianen het normaal vinden dat mannen meer macht hebben dan vrouwen. Kwetsbare jongeren, inheemsen, Afro-Colombianen en vluchtelingen lopen extra risico. Misbruik begint vaak via online contacten of toerisme. Met steun van Kerk in Actie kunnen sociaal werkers kinderen die slachtoffer zijn van (seksueel) geweld, psychische en juridische hulp bieden. Een aantal jongeren zonder onderdak kan terecht in een opvanghuis. Om nieuw misbruik te voorkomen geven medewerkers kinderen en opvoeders voorlichting via scholen. Meer lezen: www.kerkinactie.nl/stopmisbruik
Zondag 22 september Vredeszondag: KIA Zending, bouw de kerk in Syrië weer op
Het voortbestaan van de kerk is van cruciaal belang voor de stabiliteit in Syrië. De kerk is er letterlijk en figuurlijk het middelpunt van de samenleving. Als zij er weer is kan ze haar
onmisbare taak oppakken: hulp bieden aan mensen die zijn getroffen door geweld of moesten vluchten, ongeacht afkomst of geloof. Met een speciaal herstelfonds helpt Kerk in Actie verwoeste kerken in Syrië weer op te bouwen. Herstel van de kerk betekent hoop voor de toekomst!
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/kerkensyrie
Zondag 29 september: project Classis Delta: ‘duurzame ontwikkeling door Afro Colombianen’ De diaconie van Kloetinge ondersteunt dit project door dit jaar drie keer voor dit doel te collecteren. Tijdens de dienst op 29 september zal ook binnen de liturgie aandacht zijn voor dit project. De Chocó-regio in Colombia is één van de armste en meest onveilige gebieden van Colombia. De bewoners van deze regio zijn meestal zwart. Zij worden in Colombia ernstig gediscrimineerd. De regio heeft een enorme biodiversiteit, maar kampt ook met illegale mijnbouw, houtkap en geweld van rebellen, paramilitairen en drugsmaffia. De lokale bevolking zit altijd klem tussen deze groepen. Cocomopoca, partnerorganisatie van Kerk in Actie, helpt inwoners van deze regio om via duurzame landbouw, met goed bosbeheer, hun inkomen te verhogen. Zo bevordert Cocomopoca in 46 dorpen de kleinschalige productie van onder meer cacao, suikerriet en groente, met respect voor biodiversiteit. Ook wordt de productie-unit voor het verwerken van suikerriet verbeterd. In nauwe samenwerking met kerken betrekt Cocomopoca ook jongeren hierbij. Jongeren krijgen training over duurzaamheid en agrarische ontwikkeling, waardoor ze actief deelnemen aan het dorpsbestuur. Meer lezen: www.kerkinactie.nl/landbouwcolombia
 
Zondag 6 oktober Israëlzondag KIA werelddiaconaat; jongeren bouwen aan een cultuur van vrede Joodse en Palestijnse jongeren ontmoeten elkaar zelden. Ze spreken verschillende talen, zijn opgegroeid in een andere cultuur en gaan naar aparte scholen. In het regulier onderwijs is weinig aandacht voor conflictoplossing en een gedeelde samenleving. De organisatie Sadaka-Reut organiseert gezamenlijke activiteiten op middelbare scholen en universiteiten. Jongeren van verschillende nationaliteiten gaan samen in gesprek en leren elkaar beter kennen. Ze horen verhalen over elkaars geschiedenis en ontdekken dat onderling begrip veel verschillen kan overbruggen. Meer lezen: www.kerkinactie.nl/gesprekisrael Zondag 13 oktober KIA Werelddiaconaat Myamar jonge mensen verbeteren hun landbouwproductie In het door conflicten geteisterde Myanmar helpt Kerk in Actie kwetsbare groepen om in hun
levensonderhoud te voorzien. In tien dorpen verwerken jongeren tussen de 18 en 35 jaar landbouwgewassen tot consumentenproducten. Ze verbouwen bijvoorbeeld pinda’s om tot olie te verwerken, of drogen gember om te verkopen. Hierdoor groeit hun inkomen en kunnen zij een zelfstandig bestaan opbouwen. Kerk in Actie ondersteunt deze jongeren met trainingen en kleinschalige leningen.
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/landbouwmyanmar
Zondag 20 oktober KIA Werelddiaconaat Indonesië Kerk versterkt werk en positie van boeren Het valt niet mee om boer te zijn op het Indonesische Zuid-Sumatra. Veel boeren zijn arm
omdat hun grond niet genoeg oplevert. Daarnaast lopen ze het risico om door grote bedrijven of door de overheid van hun land verdreven te worden. Met steun van Kerk in Actie helpt de kerk deze boeren bij het overstappen op duurzame landbouw. Ook vormt de kerk spaar- en kredietgroepen en leert ze boeren hoe zij voor hun rechten kunnen opkomen.
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/boerenindonesie
Zondag 27 oktober KIA Zending Ghana: Ghana - Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het droge noorden zijn christenen in de minderheid. Vooral in de afgelegen dorpen is het leven een uitdaging, met slechte wegen
en tekort aan schoon drinkwater en elektriciteit. Kerken in Noord-Ghana leiden sterke voorgangers op, die de uitdagingen van hun leefomgeving begrijpen en de mensen kunnen ondersteunen. Ook leren kinderen, met behulp van de Bijbel, lezen in eigen taal. Dit is voor hen een manier om uit de armoede te ontsnappen.  
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/kerknoordghana
 
Elly Vermeulen
Hulp/informatie
Indien nodig kunt u ons bellen of mailen. Het algemeen mailadres voor de diaconie is:
diaconie@pknkloetinge.nl Elly Vermeulen 06 13718475
Voor hulp en/of vragen bij de kerkomroep: Martin Bijkerk:
martinbijkerk@gmail.com, 06 10213555
Voor een gift aan de diaconie kunt u onderstaand rekeningnummer gebruiken:
NL38 INGB 0000 5880 29 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Kloetinge
 


Hart & Ziel
 Voor de komende weken staan er weer veel mooie activiteiten op het programma: meer informatie hierover vindt u voorin het kerkblad.
Met vriendelijke groeten,
Janneke Herweijer
Namens Hart & Ziel

Geerteskerk, Geertesplein 24, 4481 AN  Kloetinge
Diaconie:  Postbus 2066, 4460 MB Goes
Kerkrentmeesters:  Postbus 2066, 4460 MB Goes
Overige adressen klik hier

Stacks Image 43

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.