Predikant

Veertigdagentijd
Aswoensdag valt dit jaar vroeg en de veertigdagentijd begint al half februari. In de Katholieke kerk was het vroeger een tijd van vasten, waarin  men bepaalde dingen niet at. Kinderen mochten in deze tijd niet snoepen en het snoep werd verzameld in een speciaal ‘vastentrommeltje’. Eén van onze kinderen hoorde hierover op school, en was onder de indruk van de gewoonte dat het trommeltje op het paasfeest in één keer mocht worden leeg gegeten….
Als protestanten kenden we deze gewoonte niet, maar bij ons is de belangstelling voor het vasten de laatste jaren toegenomen. Sommigen vasten door een aantal weken geen alcohol te drinken, niet te snoepen of minder televisie te kijken.
Voedsel en samen eten; het zijn goede gaven.  Maar door af te zien van iets kan er ruimte ontstaan voor bezinning en groeit het verlangen naar het feest.  
In de kerk lezen we deze weken verhalen van Jezus, die op weg gaat naar Jeruzalem en daar Zijn lijden en sterven tegemoet gaat. Op de eerste zondag lazen we het verhaal over de verzoeking in de woestijn en op palmzondag lezen over de intocht in Jeruzalem. Het blad Petrus heeft voor de veertigdagentijd een kalender uitgebracht met voor elke dag een tekst en een inspirerende  overdenking. Het thema van deze kalender is: Ga mee!
In de diensten volgen we het leesrooster uit het Marcusevangelie. Omdat het Marcusevangelie vrij kort is worden de lezingen op het rooster soms aangevuld met lezingen uit het Johannesevangelie. De kinderen hebben een  eigen project, dat aansluit bij deze lezingen, met als thema: ‘Goed dat je er bent!’. 
Op zondag 17 maart zal Judith Everse muzikale medewerking verlenen aan de dienst met haar harpspel.Op palmzondag maken de kinderen palmpaasstokken, die ze laten zien  in een feestelijke optocht, wanneer ze terugkomen in de dienst.
Diensten rond Pasen.
In de dagen, die vooraf gaan aan het paasfeest, zijn er drie korte meditatieve vieringen. Op Witte Donderdag vieren we het Avondmaal in het koor van de kerk. We gedenken de laatste maaltijd, die Jezus met Zijn leerlingen had. Het is hét moment, dat Hij werd opgepakt en het leidde tot Zijn dood. Het verhaal van de voetwassing ( Johannes 13) staat centraal op deze dag. Jezus laat zich kennen als Iemand die dient. Aan deze dienst verleent de cantorij haar medewerking.
Op Goede Vrijdag lezen we het lijdensverhaal. Deze dienst heeft een heel ingetogen karakter. Het verhaal spreekt voor zich, en heeft weinig uitleg nodig.
De viering op Stille Zaterdag is voorbereid door de cantorij. Vanouds was men gewend om de paasnacht wakend door te brengen, wachtend op het licht van de nieuwe dag. In deze dienst wordt het Licht van de paaskaars brandend binnen gedragen. We lezen  Bijbelteksten over redding door het water van de dood heen, en herdenken het moment van onze doop. De dienst besluiten we met een maaltijd in het Noorderkoor van de kerk.
Op Paasmorgen vieren we het feest van de Opstanding. Jezus is de weg door de dood gegaan, maar Zijn liefde bleek sterker dan de dood. Op de derde dag vinden vrouwen en Zijn leerlingen het graf leeg : Hij is opgewekt. En Jezus verschijnt aan hen, keer op keer.  Ook aan deze  feestelijke dienst zal de cantorij meewerken en is er een verhaal voor de kinderen. Voorafgaand aan de dienst wordt het traditionele paasontbijt georganiseerd door een aantal jongeren onder leiding van Frans Buijsrogge.
In alle vieringen in de Stille Week  en op Pasen zal er een liturgische schikking zijn, verzorgd door de deelnemers aan het liturgisch bloemschikken.
 
Bevestiging en afscheidsdienst op 28 januari
 
Het was een mooie en feestelijke dienst op 28 januari, die in het teken stond van afscheid van ambtsdragers en verwelkoming van nieuwe kerkenraadsleden. Omdat niet iedereen even bekend is in de gemeente stellen de nieuwe ambtsdragers zich hieronder voor.
 
 
Reanne Vlaming stelt zich voor…
Hallo,
Vanaf 28 Januari heb ik als duobaan het ouderlingschap 2.0 op me genomen. Daarom werd me gevraagd of ik mezelf wilde voorstellen.
Ik ben Reanne Vlaming, ben getrouwd met Peter en heb 2 dochters Suzan en Rebecca en een pleegdochter Jennifer. Zij zijn alle drie al het huis uit.
Over een tijdje ga ik stoppen met werken en zodoende krijg ik wat meer tijd om bv iets voor de kerk te doen.
Misschien kennen jullie me al wel als lector en ik geef ook al een aantal jaar de workshop mozaïeken.
Ik ben benieuwd wat er nu allemaal op m’n pad gaat komen, maar kijk er naar uit om hieraan te beginnen. 
Weer een nieuwe stap!
Veel groeten, Reanne Vlaming
 
Marja Buijsrogge stelt zich voor…
Ouderling 2.0 ,  Marja Buijsrogge getrouwd met Frans en samen hebben wij 2 kinderen Stijn en Aniek.  We hebben een fruit en koel-handels bedrijf waarin ik meewerk. Ik heb vanaf dat Aniek 4 was (nu 27) kindernevendienst gegeven. Ook heb ik een aantal jaren de basiscathechesatie gedaan samen met ds. Dirk Neven. Mijn hart ligt heel erg bij de jeugd dus ik heb wel even moeten nadenken toen Janneke mij vroeg om samen met Reanne ouderling 2.0 te worden. 
 Maar ik vind het een uitdaging om deze functie met Reanne vorm te geven. We zijn speciaal voor de groep mensen tussen de 40 en 68 gevraagd. Samen gaan we kijken of we een manier kunnen vinden om in contact te komen en te kijken op welke wijze we samen kerk kunnen zijn. Wij denken dat daar veel ideeën en meningen over zijn. Wij zijn benieuwd of we hierin wat kunnen betekenen en of we zo mensen met elkaar in contact kunnen brengen. 
 
 
 
Coby Dronkers stelt zich voor…
Op zondag 28 jan ben ik,Coby Dronkers,bevestigd als ouderling met  bijzondere opdracht voor de kerkdiensten in Ter Valcke. Het zijn altijd druk bezochte en waardevolle diensten voor de bewoners en ik wil graag mijn steentje bijdragen om deze diensten te behouden.
Niek Walhout stelt zich voor….
Mijn naam is Niek Walhout. Ik ben 53 jaar en woonachtig in Goes. Sinds een klein jaar heb ik een relatie met Arlien en samen hebben wij een (bonus-)zoon Ruben. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als in/verkoper bij boekhandel De Koperen Tuin in Goes.
Inmiddels ben ik nu ruim 8 jaar bezig als kerkrentmeester in Kloetinge. Ik houd me bezig met de administratie van de gemeente en de geldwerving.
Tot recent was ik geen ouderling-kerkrentmeester, omdat mijn moeder ouderling was.
Nu zij afscheid heeft genomen van de Kerkenraad kwam de weg vrij om alsnog ouderling te worden. Voor mij een logische stap; ik ben hiervoor ruim 12 jaar diaken geweest en een tijdje voorzitter van de Kerkenraad. Bovendien vind ik het belangrijk om mee te denken en beslissen over een bestendige toekomst voor onze gemeente. Mijn uitgangspunt daarbij is om zolang mogelijk in de Geerteskerk te kerken en een zelfstandige gemeente met een predikant te blijven.
 
 
Koningsdag 2024
Op Koningsdag bruist en kleurt Kloetinge  oranje en de Geerteskerk opent  haar deuren voor ons prachtige monument. Vele vrijwilligers staan ook dit jaar klaar
met de beste boekenmarkt de lekkerste koffie  en overheerlijke homemade taarten. Ook kun je de prachtig gerestaureerde toren beklimmen.
Daarnaast hoef je het koningshuis niet te missen, want je kunt  in de kerk kijken op een scherm.
Er is een prachtig programma in en rondom de kerk met o.a. een kindervrijmarkt in de kerktuin. Kijk voor overige activiteiten op de website van de Oranjevereniging.
Om 16.00 uur is er een muzikale afsluiting van de dag met een concert van de Brassband Excelsior in de Geerteskerk.
 
In Memoriam :
Jan Hut  ( 2 april 1953-16 januari 2024)
In december dirigeerde Jan Hut  nog The Lessons and Carols in de  Geerteskerk. Niemand vermoedde toen dat hij begin januari in het ziekenhuis in Rotterdam opgenomen zou worden, waar hij op 16 januari zou sterven. Zijn dood kwam, ook voor zijn familie, heel onverwacht. 
Jan was een markante persoonlijkheid, een optimistisch mens en musicus in hart en nieren.
Hij werd geboren in een Gereformeerd gezin in Groningen. Na de middelbare school  ging hij naar het conservatorium,  en volgde daar de vakken orgel en kerkmuziek. Later rondde hij de opleiding tot koorleider af. 
Na zijn huwelijk met Klaske, woonden ze een tijd in Peize. Jan werd daar organist, en samen met Sytze de Vries, die daar predikant was, vormden ze een gouden duo. Sytze schreef de teksten voor een kinderordinarium en een musical, en Jan componeerde de muziek.  Het was een mooie tijd.
Jan zag in de loop van de tijd het aantal orgelleerlingen teruglopen en besloot een managementopleiding te volgen. Een vacature bij de muziekschool in Zeeland trok en het gezin verhuisde naar Zeeland.  Jan werd regiomanager en later algemeen directeur van de muziekschool.
Na zijn pensionering paste hij, samen met Klaske regelmatig op de kleinkinderen bij Jan Peter en  Anna Jaike. Helaas werd bij hem – niet zo lang daarna- kanker ontdekt. Jan was daarover optimistisch en had veel vertrouwen in de behandeling.  Zijn zoon Jan Peter vertelde dat zijn vader hem de wijsheid meegaf:  “zorg dat je onderwerp blijft, en geen lijdend voorwerp wordt”. Met andere woorden: zorg dat je autonoom en zelfstandig blijft. En deze wijsheid leefde Jan voor, ook tijdens zijn ziekte. 
In de afscheidsdienst klonk prachtige muziek van het Madrigaal koor en Musica Cordis en werden veel mooie woorden gesproken. We lazen een gedeelte uit het scheppingsverhaal uit Genesis 1, over de mens, die als beelddrager Gods opgeroepen wordt om scheppend bezig te zijn. Jan toonde zijn scheppende kracht in de muziek, en In het vertrouwen dat Jan gegaan is naar de plaats waar “geluid en stilte tot een groots akkoord versmelten” hebben we hem uit handen gegeven.
 Ds. Janneke Herweijer   
 
 
 

Kerkenraad

Startzondag 17 september
Ga mee , Klaar voor de start , we zijn weer los zoals ze dat zeggen. Ook al stoppen we natuurlijk nooit met de zondagse dienst is het super fijn en gezellig er toch een beetje extra aandacht aan te geven. De anders dan anders beginnen was beetje gek maar toch ook wel weer erg leuk. De de koffie ploeg wel een hele opgave om alles te stroomlijnen maar het is ze weer gelukt . Na een mooie dienst waar de cantorij en Bert Kreeft zong ze n er veel kinderen knutselde aan de rugzak met wat neem je mee . Bijna 80 mensen gingen samen aan de lunch en die werd goed ontvangen en daar zijn we als team heel dankbaar voor . Iedereen bedankt voor de hulp met opbouw en afbreken , lunch maken en afwassen . Nu zeggen we af voor sommige activiteiten die gaan sluiten zoals kerk open en n andere die weer beginnen . Iedereen een mooi kerkjaar vol ieders talenten. Gerda, Maaike en Els Op een van de foto’s kan je weer wel zien wie het eerste er waren en ook weer de deur dicht deden :)

Stacks Image 57
Stacks Image 52
Stacks Image 54
Stacks Image 66
Stacks Image 68

Voedselbank actie 2023
diakonie-300x265

Diaconie
Van de diaconie Het wordt buiten alweer volop lente, terwijl de kalender nog winter aangeeft. En ook het nieuws dat we dagelijks horen van dichtbij en ver weg geeft ons geen lentegevoel. De diaconie komt de komende weken in actie voor mensen ver weg en dichtbij. Op de eerste zondag van de 40-dagentijd zongen we het onderstaande lied, met daarin de oproep te leven zoals Jezus ons dat heeft voorgedaan; een leven van omzien naar de aarde en naar de mensen om ons heen. ‘Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd is leven van genade buiten de eeuwigheid, is leven van de woorden die opgeschreven staan en net als Jezus worden die ’t ons heeft voorgedaan’ (lied 538:1)
Collecten
Collecteopbrengsten (incl. giften via de app Appostel, de app Geerteskerk en ontvangen giften op de rekening van de Diaconie):
7 jan    St. Focus2                                            €    329,10
14 jan   St. Netherlands Sri Lanka                      €    325,60
21 jan   Onyame                                              €    306,40
28 jan   St. Leergeld                                         €    310,72
4 febr   Werelddiaconaat Bangladesh               €    237,30
11 febr Omzien naar gevangenen                     €    162,15
 
De opbrengst tijdens de Kerstbijeenkomst op 8 december in het Geerteshuis was € 333,01. Dit is overgemaakt naar KIA Kinderen in de knel Oekraïne. De opbrengst hiervoor is, dankzij nagekomen stortingen van € 108,50, in totaal € 1755,85 geworden.
Zoals toegezegd de door de Diaconie gekozen bestemming van enkele reeds eerder ontvangen giften: € 50 (W) > Clarahofje; € 150 (NN): € 50 > St. Focus2, € 50 > Onyame, € 50> Clarahofje; € 10 (via Ds. Brand > Clarahofje; € 100 (via Ds. Brand) > St. Netherlands Sri Lanka
Alle gevers voor de collecten en giften heel erg bedankt!

Aankomende collecten
Zondag 10 maart Stichting de figurant Amecet Amecet, ‘Shelter of peace’, is een opvanghuis in Soroti, Oeganda. Dit is onderdeel van Jeugd met een Opdracht. Het opvanghuis is een plek waar verwaarloosde kinderen een nieuwe kans krijgen. Een aantal kinderen zijn HIV-positief en komen voor korte of lange tijd bij Amecet te wonen. Er verblijven ook pasgeboren baby's die hun moeder zijn kwijtgeraakt bij de bevalling. Een derde groep kinderen die wordt opgevangen zijn achtergelaten en mishandelde kinderen die een veilige plek nodig hebben. Vaak worden zij gebracht door de politie. Tijdens hun verblijf worden ze gevoed en krijgen ze de juiste medicatie. Amecet is een tijdelijke schuilplaats. Voordat ze weer naar huis kunnen, wordt bekeken of de familie in staat is om voor hun kind te verzorgen. Nadat zij Amecet hebben verlaten worden de kinderen en families  ondersteund bij het geven van medicatie en voeding. Els van Teijlingen werkt als sinds 1999 voor dit project. Haar broer Theo, is op deze zondag de voorganger tijdens de dienst. Meer lezen: www.amecet-childrenshome.com
Zondag 17 maart Veertigdagentijdcollecte KIA – Zending Rwanda - Leerzame stripverhalen voor kinderen
In Rwanda zijn er weinig kinderboeken. Drie Rwandese predikanten laten leerzame stripverhalen voor kinderen maken, die ze via scholen door heel Rwanda verspreiden. Het
vergroot de kennis en verbetert de leesvaardigheid van kinderen. Via schrijfwedstrijden leren kinderen nadenken over de thema’s uit de stripboeken, zoals gezondheid, voeding, kinderrechten, familieleven, christelijke normen en waarden en het milieu. Elk jaar komen er nieuwe boeken over andere onderwerpen, want “een kind dat leest, wordt een volwassene die nadenkt”, menen de oprichters.
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/stripboekrwanda
 
Zondag 24 maart Clara Hofje Het hospice Clara Hofje in Goes is bestemd voor mensen met een ernstige ziekte waarbij geen genezing mogelijk is. Mensen met een ongeneeslijke ziekte kunnen ook tijdelijk opgenomen worden. Bijvoorbeeld  wanneer tijdelijk de zorg thuis in eigen huis niet of onvoldoende beschikbaar is. Naast een aantal professionals werken er vooral vrijwilligers bij het hospice. Donaties worden besteed aan het trainen van vrijwilligers, maar ook voor het financieren van extraatjes tijdens bijvoorbeeld feestdagen
 
Witte Donderdag en Paaszondag 31 maart Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen; zie voor meer info bijdrage Piet Verwijs hieronder Zondag 7 april Noodoproep Gaza: er is behoefte aan álles!
De situatie in Gaza is dramatisch. We zien de beelden en horen en lezen de berichten in de media. Onvoorstelbaar veel doden, gewonden die niet verzorgd kunnen worden. Bijna de hele bevolking is op de vlucht, maar nergens is een veilige plek om naartoe te gaan. Er is behoefte aan alles.
Vanuit een interkerkelijk netwerk en samen met Palestijnse, plaatselijke kerken helpt Kerk in Actie de mensen in nood in Gaza. In Gaza-stad met een mobiele gezondheidskliniek, in het zuiden krijgen moeders met jonge kinderen hulp om te herstellen van trauma’s. En overal waar nodig helpt Kerk in Actie met onderdak, voedsel, water, hygiënematerialen en andere levensbehoeften.
Niet alleen in Gaza, maar ook inwoners van Israël en de Westelijke Jordaanoever krijgen hulp.
Kerk in Actie doet een dringend beroep op ons om de mensen in Gaza, Israël en de Westelijke Jordaanoever te steunen, met uw gebed én met uw gift. Doet u mee? Wij bevelen de collecte van harte bij u aan en de diaconie van de Geerteskerk zal de opbrengst verdubbelen vanuit eigen reserves.
 
Zondag 14 april Collecte Kerk in Actie – Zending Rwanda - Kerk als plek van hoop, hulp en verzoening
Veel daders van de genocide in Rwanda zijn inmiddels terug uit de gevangenis. Kerken
organiseren ‘Lichtgroepen’ waar slachtoffers en daders elkaar ontmoeten en weer leren
samenleven. Zeventig procent van de jonge Rwandese bevolking heeft de genocide niet
meegemaakt. Hun probleem is gebrek aan werkgelegenheid. Ook voor hen wil de kerk er
zijn. Ze biedt jongeren praktische trainingen aan die hun kansen op werk vergroten. Want deze jonge generatie is de hoopvolle toekomst van Rwanda.
Meer lezen: www.kerkinactie.nl/kerkrwanda
 
Zondag 21 april Stichting de Herberg Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg is een christelijke leefgemeenschap en een non-profit organisatie. We leven vanuit de vraag: Wie is de God van de Bijbel en wie is Hij in mijn persoonlijk leven? We bieden een gastvrij verblijf in de prachtige omgeving van Oosterbeek om tot rust en op adem te komen voor iedereen die beschutting zoekt in de storm van het leven. Het kan gaan om eenzaamheid, overbelasting, somberheid, het verwerken van verlies, dorheid in het geloof, of bijvoorbeeld spanning in relaties. De Herberg is een huis in een prachtige omgeving, waar met de Bijbel open, professionele begeleiding mogelijk is samen met liefdevolle begeleiding. Er zijn verschillende programma’s opgezet waaraan kan worden deelgenomen. De Herberg is voor exploitatie afhankelijk van giften van diaconieën, particulieren en andere donateurs. De Herberg is er om hulp en gastvrijheid te verlenen. Het beleid is om verblijf voor gasten betaalbaar te houden.
Elly Vermeulen Samen met Classis Delta in actie  voor Colombia Tot de zomer van 2026 zal de diaconie van de Geerteskerk speciale aandacht geven aan het project Delta voor Colombia en in het bijzonder voor het onderdeel duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen. Na een driejarige actie voor Indonesië sluiten veel kerken in de classis Delta zich aan bij het Colombia project. We denken aan gezamenlijke acties met de classis Delta en extra collecten. onbekend
Duurzame agrarische ontwikkeling door Afro-Colombianen De Chocó-regio in Colombia is één van de armste en meest onveilige gebieden van Colombia. De bewoners van deze regio zijn meestal zwart. Zij worden in Colombia ernstig gediscrimineerd. De regio heeft een enorme biodiversiteit, maar kampt ook met illegale mijnbouw, houtkap en geweld van rebellen, paramilitairen en drugsmaffia. De lokale bevolking zit altijd klem tussen deze groepen. Cocomopoca, partnerorganisatie van Kerk in Actie, helpt inwoners van deze regio om via duurzame landbouw, met goed bosbeheer, hun inkomen te verhogen. Zo bevordert Cocomopoca in 46 dorpen de kleinschalige productie van onder meer cacao, suikerriet en groente, met respect voor biodiversiteit. Ook wordt de productie-unit voor het verwerken van suikerriet verbeterd. In nauwe samenwerking met kerken betrekt Cocomopoca ook jongeren hierbij. Jongeren krijgen training over duurzaamheid en agrarische ontwikkeling, waardoor ze actief deelnemen aan het dorpsbestuur. Samen komen we in actie om dit project mogelijk te maken. Zo zijn we samen kerk in actie.
Meer lezen:
www.kerkinactie.nl/landbouwcolombia Piet Verwijs Flitsactie voor Oekraïne op 20 april Gezien de toenemende agressie van Rusland in Oekraïne is er een dringende behoefte aan hulpgoederen voor de Oekraïense bevolking. Op zaterdagmorgen 20 april van 10.00 tot 12.00 houdt de diaconie een goedereninzameling op het Marktveld voor de ingang van de Geerteskerk. Ons gemeentelid Jaap Huissen staat met een bus gereed, waarmee de goederen naar het depot in ’s-Gravenpolder worden gebracht. Van hieruit vinden de transporten door vrijwilligers, ook Jaap zit soms op de truck (zie foto), naar Oekraïne plaats.
onbekend
De volgende artikelen zijn dringend gewenst: tandpasta met borstel, zeep, shampoo, afwasmiddel, maandverband, luiers, lang houdbare levensmiddelen zoals koffie, thee, suiker, blikconserven, pasta, rijst en verder keukengerei, pannen, zaklantaarns, schone (gebruikte) kleding. Als inwoners van een vrij Kloetinge/Nederland zou het mooi zijn als u gul geeft, de diakenen staan er klaar voor. Mocht u niet in staat zijn de goederen af te geven dan kunt u bellen met Harmen Schot 06-41273835 of Piet Verwijs 06-2367052 en dan komen we bij u thuis langs.
Piet Verwijs                                                                                                                                                     
Hulp/informatie
Indien nodig kunt u ons bellen of mailen. Het algemeen mailadres voor de diaconie is:
diaconie@pknkloetinge.nl
Elly Vermeulen 06 13718475
Voor hulp en/of vragen bij de kerkomroep: Martin Bijkerk:
martinbijkerk@gmail.com, 06 10213555
Voor een gift aan de diaconie kunt u onderstaand rekeningnummer gebruiken:
NL38 INGB 0000 5880 29 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Kloetinge
 


Hart & Ziel
 Voor de komende weken staan er weer veel mooie activiteiten op het programma: meer informatie hierover vindt u voorin het kerkblad.
Met vriendelijke groeten,
Janneke Herweijer
Namens Hart & Ziel

Geerteskerk, Geertesplein 24, 4481 AN  Kloetinge
Diaconie:  Postbus 2066, 4460 MB Goes
Kerkrentmeesters:  Postbus 2066, 4460 MB Goes
Overige adressen klik hier

Stacks Image 43

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.