Weer van start

Weer van start
Voor veel mensen, ook voor mij,  is de vakantietijd  nu echt voorbij. Het gaat vaak zo snel: je verheugt je er op, dan is het zo ver, en voor je het weet is het weer voorbij. Zo gaat het vaak met dingen, die leuk zijn, en waar je van geniet. Het klopt dat hier een beetje heimwee in door klinkt. Het was heerlijk om vrij te zijn en we hebben een heerlijke tijd gehad, en veel gewandeld. Het mooie van wandelen in de bergen vind ik dat het niet allen lichamelijke inspanning, maar ook grote concentratie vraagt. Bij iedere stap is het opletten waar je je voet neerzet, letten op je ademhaling, proberen het goede tempo te vinden. Achter iedere bocht of hoogte tekent zich weer een nieuw perspectief af. Deze vakantie hebben ervaren, dat je zomaar kunt verdwalen in de bergen. Eén onduidelijk bordje en je loopt vast bij een kolkende watermassa, die je niet kunt oversteken. Toen kwam het er op aan om het hoofd koel te houden, en niet gaan dwalen. Er zat niets anders op dan de hele weg terug te lopen . Het was al laat en stil geworden in de bergen, we waren moe en het water was bijna op. 
“Op weg zijn”is een veel gebruikte metafoor voor geloven. Zo bekend dat het wat cliché is geworden. Wat me van deze reis is bij gebleven, is dat het in een enkel moment kan gebeuren: verdwalen. Je mist een afslag, maakt een verkeerde inschatting of keuze, en je hele plan verandert. Het komt nooit goed uit: je bent inmiddels moe, het water raakt op… In ons geval verscheen er een engel op ons pad in de gedaante van een jonge Fransman met GPS en een grote watervoorraad. Hij was wat verbaasd om ons zo laat op de dag daar nog te treffen en adviseerde ons onomwonden om terug te keren en niet te gaan dwalen. Het bleek een goed advies. Zo kan het ook bij geloven gaan: a je dreigt te verdwalen in de veelheid van keuzes en mogelijkheden. Er gebeurt iets in je leven, waardoor je het even niet meer weet. Je kunt dan een kompas raadplegen, terugkeren naar je bronnen. In het kringwerkboekje, dat verspreid is en achter in de kerk ligt, vindt u mogelijkheden om te “herbronnen” of mogelijkheden om uw kompas te richten.
Een goede start!
Met hartelijke groet,
Ds. Janneke Herweijer
 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.