Kerkenraad

Steunpilaren gezocht.

U?

a. een diaken met hart
voor een ander

b. een ouderling-kerkrentmeester
met passie voor gebouw en gemeente

c. een huismeester voor de
diensten in de week.

Belt u?
tel.: 0113-232 119

 

 

Van de Kerkenraad

Steunpilaren gezocht

 Wat is het toch een feest om elke zondagmorgen te mogen kerken in de Geerteskerk waar de eeuwen op je neer kijken.

De geschiedenis van de kerk gaat terug tot ten minste de 13e eeuw. En het verhaal van de kerk kent, als je de geschiedenis verder nagaat, nog sporen van haar ontstaan die teruggaan tot de 12e eeuw wanneer er gesproken wordt over een houten kapel.

In de eeuwen is de kerk uitgebreid van een houten kapel tot het gebouw dat er nu staat. Iedere keer werd er toegevoegd. Dat is nog op verschillende plaatsen zichtbaar.

Een in het oog springend detail, overigens wel een van gewicht, is de prachtige pilaar of kolom die we vinden bij de ingang van het Noorderkoor (n.a.w. de plaats van de oude kapel die er ooit stond). Wat je ziet is een forse “drager” van de muur en de nog deels zichtbare stenen boog van voorheen. De kolom draagt de kenmerken van de Schelde gotiek en wordt gedateerd: 1250.

Je zou kunnen zeggen dat deze kolom als het ware de kerk en zijn geschiedenis draagt. Ter zijde maar niet onbelangrijk: “Kerk open” helpt u om meer te weten te komen over ons prachtige gebouw en… “Hart en Ziel” start dit jaar al vanaf 29 maart samen met ”Kerk open” een tentoonstelling die als thema het Hooglied heeft. Het zal straks een bezoek meer dan waard zijn.

Het is gedenkwaardig dat onze kerk al meer dan 800 jaar bestaat en dat vierden we.

Maar gedenkwaardiger is het, dat er op deze plaats al meer dan 800 jaar mensen samenkomen om hun geloof te belijden.

Vanuit de katholieke traditie en liturgie (ook daarvan zijn prachtige elementen bewaard gebleven), en na de Beeldenstorm van 1566 de reformatie, is de kerk, beter gezegd de gemeente, geëvolueerd naar de huidige traditie, vorm en inhoud.

En de ontwikkeling gaat door. Ook in 2020.

Wat mij en ons in de kerkenraad momenteel erg bezighoudt is de toekomst van onze gemeente.

Hoe houden we vol, hoe gaan we mee met de tijd, vernieuwen we? Hoe zorgen we dat we onze waarden niet verloochenen, behouden wat we al tijden koesteren? Hoe houden we, zoals ik al vele malen schreef, onze lofzang gaande? Hoe doen we recht aan hetgeen we met elkaar afspraken in ons beleidsplan?

Allereerst en bovenal willen we ons vertrouwen stellen op de Heer die ons leven en dat van de gemeente, de kerk, draagt en schraagt (steunt).

Vanuit dat vertrouwen zijn er mensen nodig die die kerk ondersteunen en mee helpen dragen. Onze zuil uit 1250 staat daar symbool voor! Die staat al jaren!

Natuurlijk zijn we heel dankbaar voor alles wat er gedaan wordt door heel veel mensen, maar we maken ons zorgen, omdat het aantal handen dat wordt toegestoken afneemt. In het eerste kwartaal van dit jaar moeten we afscheid nemen van Rennie Naafs, diaken, Theo Almekinders, ouderling- kerkrentmeester en van Magda Nagelkerke ondersteuner bij rouw- en trouwdiensten, concerten enzovoort. Onmisbare handen!

Daarom:

                                     STEUNPILAREN GEZOCHT!!

 We kunnen u niet missen……..

Het kerkenraadsteam van de Geerteskerk zoekt:

  1. Een diaken met hart voor de ander, ver weg en dichtbij.

  2. Een ouderling/ kerkrentmeester met passie voor de Geerteskerk, als monument en als rustplaats en bruisend centrum van Kloetinge en onderdak voor haar gemeente.

Wat wij bieden:
– een enthousiast en flexibel team
– aandacht voor zingeving
– korte vergaderingen

  1. Een “huismeester” per 1 april voor het door de week ondersteunen van rouw- en trouwdiensten en concerten

Wat wij hierbij bieden:
– U wordt op handen gedragen.

Ik hoop dat het zo een feest blijft om te behoren bij deze gemeente en deze prachtige kerk.

Jaap Hulstein. vrz.
Hartelijke groet,

Jaap Hulstein
jbhulstein@kpnplanet.nl

de Stelle 31
4464 BP Goes
0113-232119
06-29031763

Dit bericht is geplaatst in Berichten, Uncategorized. Bookmark de permalink.