Hart en Ziel

Nieuwsbrief van Hart & Ziel
Na een tropisch warme zomer wordt het nu weer najaar. De avonden worden langer en er is weer meer tijd voor bezinning. Dit najaar wil Hart&Ziel een programma aanbieden waarin het motto ‘zoeken, vieren en doen” helemaal tot zijn recht komt. In het spiritueel café en de avonden met Rens Stobbelaar kunnen zoekers naar zin en inspiratie hun hart op halen. En ook de workshop over ‘rouw en verlies ’wordt dit jaar weer gehouden voor ieder, die stil wil staan bij rouw en verlies.

De avonden ‘Koken in Kloetinge’ gaan alweer het tweede seizoen in. Mooie avonden voor ieder, die graag kookt en de verbinding zoekt. Ook in de workshop ‘Mozaïeken’ met Reanne Vlaming komen de doeners aan hun trekken. Dit jaar is de jaarlijkse inzamelingsactie voor de voedselbank in de Geerteskerk en bij Bakker Boer in november weer in het programma op genomen. Deze actie wordt georganiseerd samen met de diaconie van de Geerteskerk.

In de Taizéviering kunt u kennis maken met een manier van vieren in de stijl van de kloostergemeenschap in Taizé, met veel stilte en muziek.

Ook de afgelopen periode hebben we als Hart & Ziel niet stil gezeten. In augustus en september is er een mooie fototentoonstelling rond het thema ‘Verbinding’ en in juni de workshop ‘de dood…. praat erover’ en een meditatieve wandeling, zoals u in de terugblikken kunt lezen. Ook zijn we blij dat we een nieuw gezicht kunnen verwelkomen in het team van Hart & Ziel: John Nieuwenhuize. John woont al een aantal jaren in Kloetinge, en stelt zich aan u voor in deze nieuwsbrief.

Nog een praktische mededeling: vanaf september zal bij vrijwel alle activiteiten een eigen bijdrage worden gevraagd, om de kosten te drukken en ook in de toekomst als Hart & Ziel te kunnen voort bestaan. Dit staat steeds vermeld bij de activiteiten.

Namens Hart& Ziel wens ik u weer veel leesplezier,

Met hartelijke groet,

Janneke Herweijer
Op reis en op zoek naar inspiratie…..
Ga je mee?
Onder deze titel worden er vier avonden georganiseerd in het Geerteshuis in Kloetinge. De reis betreft vier avonden waar we aan de hand van een (Bijbel)verhaal ons inleven en in gesprek gaan met de reizigers die we in dat verhaal ontmoeten. We lopen op hun pad, we stellen dezelfde vragen, we aarzelen, zijn overmoedig of enthousiast. En we gaan in dialoog met elkaar.
Vier avonden ter inspiratie voor ieders eigen leven. Van harte welkom!

De avonden worden georganiseerd door Hart& Ziel, maar de begeleiding van de avonden is in handen van Rens Stobbelaar, geestelijk verzorger en begeleider van retraites.

Data: Vier woensdagavonden in 2022:
14 september / 12 oktober / 9 november / 7 december
Van 19.30 – 21.30 in het Geerteshuis, Jachthuisstraat 13 in Kloetinge

Aanmelding bij John Nieuwenhuize via de mail: .
Deze avonden worden gesubsidieerd door de diaconie van de Geerteskerk, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Spiritueel café
Elk moment in het leven benutten……

We lijken in het land van onbeperkte mogelijkheden te leven, maar dit heeft ook een keerzijde. Het geeft ons naast grote vrijheid ook onrust en gejaagdheid. Is er dan nog ruimte om bezig te zijn met wat er werkelijk toe doet?

Aan de hand van een filmfragment (9 oktober) en een zingevingspel (6 november) zullen we in gesprek gaan in het spiritueel café. Op de gezellige locatie van Op ‘t Hof Olmenstein zal een kop koffie/thee worden geserveerd met iets lekkers erbij.
Data: zondagmiddagen 9 oktober en 6 november van 15.00 uur tot 17.00 uur. Locatie: Op ’t Hof Olmenstein.
Opgeven kan bij Rian Duininck en Ronald Koole via de mail: en De kosten bedragen 12,50 euro.

Koken in Kloetinge
Eens in de zes weken is er op dinsdagmiddag vanaf 17.30 uur de gelegenheid om samen met Mariska Boer en Christel de Vries, met elkaar én met Hart en Ziel in een gemoedelijke sfeer te koken in de Geerteskerk. Het menu wordt van te voren bedacht en ingekocht. We koken met zijn allen en ieder kan daarbij zijn eigen taak kiezen.

Daarna is er een gezamenlijke maaltijd. Tijdens een maaltijd vinden vaak mooie gesprekken plaats. De koks en deelnemers kunnen per maand variëren. Deelname is voor ieder die mee wil koken en eten. Kookervaring is niet vereist. De kosten bedragen € 12,– per persoon. Opgeven vooraf is noodzakelijk. Opgave bij Mariska Boer:

Na het succes van het afgelopen seizoen zijn er voor het najaar de volgende data gepland: 13 september, 18 oktober en 22 november.
Workshops mozaïeken
In oktober hoop ik weer een aantal avonden met elkaar te gaan mozaïeken. Of u nu al volleerd bent of dit nog nooit heeft gedaan? Een ieder is welkom.
Wat mozaïeken zo fijn maakt, is dat je helemaal niet handig/creatief hoeft te zijn om toch iets moois neer te zetten. Als je een idee in je hoofd hebt dan volgt de rest vanzelf! Het enige dat nodig is, is dat je het leuk vindt om gezellig met elkaar bezig te zijn. Als het niet helemaal lukt zoals je wilt, krijg je gewoon hulp van een van je mede-mozaïekers.

De kosten zijn € 5,– per avond. Hiervoor krijg je dan een plankje waar je je werkstuk op kan maken, mozaïeklijm, tegeltjes en cement om het geheel af te maken. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Ik hoop dat je net zo enthousiast bent geworden als ik destijds en dat we elkaar in oktober kunnen ontmoeten!

De data zijn: woensdag 28 september, donderdag (!) 6 oktober, woensdag 12 oktober en woensdag 19 oktober.

Aanmelden via: Reanne Vlaming op (let op: nieuw mailadres!)
Taizé- viering
Op zondagavond 6 november is er een Taizéviering in de Geerteskerk. Een andere manier van vieren waarin bekende en minder bekende Taizé-liederen worden gezongen, begeleid door het koor “zingen in verbondenheid”van Nico Dekker. Het thema is ‘moed’ of ‘dankbaarheid’. Er zijn geen kosten aan verbonden. De opbrengst van de collecte is bestemd voor ‘Vluchtelingenwerk Nederland’. Na afloop kunt u napraten bij een kop koffie. Aanvang: 19.30 uur
Workshop ‘rouw en verlies’
Verlies en rouw horen bij ons leven
Verlies en rouw zijn onlosmakelijk verbonden met ons leven. Verlies van gezondheid, vriendschap, werk of door scheiding, dood, etc. Grote en kleine verliezen maken we allemaal mee. We praten hier niet veel over, we gaan meestal gewoon door.

Op deze middag komen de volgende vragen aan bod:
Kunnen en mogen we rouwen, gunnen we onszelf tijd om hierbij stil te staan?
Hoelang mogen we rouwen?
Wat is rouwen eigenlijk?
Is er normale rouw?
Dinsdagmiddag 8 november wordt u van harte uitgenodigd om samen stil te staan bij verlies en rouw. De middag wordt begeleid door Jacomien Marinussen. Zij zal informatie geven over verlies en rouw en we kunnen hierover met elkaar in gesprek gaan.
Plaats: Geerteshuis, Jachthuisstraat Kloetinge, aanvang 14.30 uur.
Opgeven bij Jacomien Marinussen: . Kosten: 7,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.